
tema 3
TEMA 3. 10 EXEMPLES DE CAMPANYES BASADES EN LA SONORITAT
En primer lloc tenim l’anunci d’Estrella Damm del 1998, que utilitza un single musical com a principal estratègia comercial. La cançó d’aquest anunci transmet la idea d’estiu, bon ambient i alegria. I aquest és l’objectiu de la marca, que la seva cervesa sigui vista com a un producte relacionat amb el bon ambient, les relacions humanes i la felicitat. El single ajuda a arribar a l’espectador d’una manera més directa perquè connecta directament amb els seus records, i permet visualitzar aquest món idíl·lic que ven Estrella Damm.
L’anunci del Corte Inglés (2015) en el qual surt Quim Guitérrez per anunciar la marca de roba Emidio Tucci, utilitza la banda musical per donar-li un aire dramàtic a l’espot. Si analitzem la música junt amb el color en blanc i negre de la imatge, sembla una pel·lícula antiga muda. La música és compon per violins i ressalta la elegància que vol transmetre la marca. L’actor sobre exagera les accions, i el so de la música recalca aquestes accions amb un so una mica inquietant mentalment. En aquest cas la música és co-protegonista amb l’actor, només hi ha la música però l’actor es tan famós que per si sol aclapara part de l’atenció.
El segon anunci a analitzar és el de Coca-Cola de l’any 1971, “I would like to buy the world a coke”. Aquest anunci transmet directament el missatge d’amor i compartir que interpreten els seus protagonistes. Aquesta campanya va ser un èxit, i es basa directament amb la música i la lletra. És sincer i directa, i la música permet relacionar la cançó amb el producte. Aquestes estratègies d’unir un producte a una cançó abans es duien més a terme però ara s’utilitza més la imatge com a recurs principal.
El següent exemple de la relació entre música i publicitat és l’anunci de Freixenet de l’any 2015. En aquest anunci tenen un paper rellevant les noies de gimnàstica rítmica i també la música. De fet es desenvolupa una coreografia (centre principal de l’anunci) a partir de la cançó. En aquest cas la música ajuda a les ballarines a brillar perquè sense ella l’anunci no tindria sentit. La cançó moderna contrasta amb la idea de la gimnàstica artística que es veu més antiga.
El següent anunci a analitzar és el de Tuenti del 2013. Aquest anunci agafa una cançó actual i basa tot l’anunci en ella, inclús els seus protagonistes la canten. S’utilitza com a motor per desenvolupar l’espot i enganxar a l’espectador, i té connotacions de festa i nits amb amics. Això va perfecte per el missatge que la marca vol donar, d’una tarifa que permeti connectar amb els amics per menys diners.
Wallapop l’any 2016 va treure un anunci que s’anomena “Subelo”, i el missatge principal es diu en la lletra de la cançó. La imatge s’utilitza per acompanyar i il·lustrar el que diu la cançó, el que li dóna un paper bastant important. La cançó que és energètica i actual, va dirigida a la gent jove i els anima a utilitzar aquesta aplicació mòbil per vendre els seus productes de segona mà o comprar-ne.
L’anunci de la Loteria de Nadal de l’any 2015 és un altre exemple de la importància de la banda sonora. Aquesta recorda a la d’una pel·lícula, i li aporta la part sonora emocional a l’espot. És tranquil·la i formada majoritàriament per un piano. Té un aire de tristesa que ens fa connectar més amb el protagonista de l’anunci, un vigilant de nit que sempre treballa sol. I de fet la soledat és un altre dels elements que transmet la simfonia, gairebé fins al final. A l’última part la soledat queda enrere per donar pas a una sonoritat més acompanyada i esperançadora.
Un exemple més a comentar és el de Desigual del Nadal 2015. Aquest anunci es basa en la música perquè manca de veu o narrador, la música ocupa tot l’espai sonor i dicta com avança l’espot. Les accions dels actors estan subordinades a la música. És una cançó alegre que transmet l’energia de la marca. És divertida i anima a moure’s. Així doncs, Aquest anunci transmet la sensació de carpe diem gràcies a la seva banda sonora, inclús amb uns aires de rebel·lia i força.
Un altre anunci a tenir en compte quan parlem de la importància de la banda musical en la publicitat és l’espot de Vodafone del 2013. En aquest anunci els protagonistes canten la cançó de Bob Marley “Don’t worry, be happy”. Durant tot l’anunci el paper rellevant se l’emporta la cançó, perquè no hi ha cap acció o missatge. Al final una veu femenina explica una tarifa, però el missatge de l’espot es troba en la lletra de la cançó, que ve a dir “no pateixis, confia”. El sentiment que transmet és de calma i seguretat total, amb molt bon ambient.
Per últim, tenim l’anunci d’Affinity de l’any 2013 que ressalta el paper de les mascotes en la nostra societat. En aquets anunci la música és l’únic element sonor, i les dades relacionades amb les mascotes aparèixer gràficament en la imatge. El paper de la música és clau, perquè transmet l’amor i ambient alegre que transmeten les mascotes. És una música divertida i amb un missatge amorós, que parla de gaudir la vida. Acompanya les imatges dels amos feliços amb les seves mascotes, i ressalta aquesta felicitat.










