tema 5



TEMA 5. EXERCICI DE COMPARACIÓ
En la següent activitat es proposa analitzar els anuncis de dos productes molt comentats per la seva coneguda competència. Es tracta de l’anunci del nou Samsung Galaxy S6 edge i l’anunci de Iphone 6 S. S’han escollit aquests dos anuncis perquè son de dates semblants, i són per donar a conèixer els terminals més nous de cada casa, en aquest cas Samsung i Apple. En aquest anàlisis es tindran en compte els aspectes denotatius, connotatius, pragmàtics, i de la teoria de la imatge segons Donis A. Dondis. També es comentarà tenint en compte la semiòtica, com a basa per comprendre la comunicació de l’anunci.
Així doncs, formen part de la mostra de l’anàlisi dos anuncis del passat 2015 triats cuidadosament perquè comparteixin certes característiques. Els dos anuncis són una imatge visual estàtica en la qual només hi apareix el terminal i missatge de la marca, ambdós es troben en un espai imaginari, i tenen una clara voluntat de promoure el nou producte perquè els consumidors el comprin. L’eix en el qual es mouen els dos anuncis és el de innovació tecnològica. Samsung utilitza com a eslògan “Next is now” i Apple “The only thing that’s changed is everything”.
A l’anunci 1 -que és tal com s’anomenarà en aquest anàlisi l’anunci de Samsung- es veu al lateral esquerra el producte, en els dos colors que es comercialitza. L’eslògan amb lletres de pal sec es troben immediatament al costat del producte, ubicades en el centre de la imatge. La marca es troba al lateral dret superior, i el nom del terminal al lateral inferior dret. L’eslògan té les paraules en format vertical en menys de horitzontal, i el color de fons de l’anunci és un degradat a gris.
Per altra banda l’anunci 2 -el d’ Apple- disposa de dos terminals ubicats al centre de la imatge. El de l’esquerra és l’Iphone 6S i Apple aprofita aquest anunci per mostrar l’Iphone 6S plus (a la dreta), un terminal com l’altre però amb algunes prestacions que l’altre no té. Tot i així, l’anunci va dirigit a promoure el llançament del 6S. A la part superior central, i amb unes lletres grans que destaquen, hi ha el nom del model. Just a sota hi ha l’eslògan que acaba amb un punt final. El fons és un degradat a gris suau, però invers a l’anunci 1. El nom d’Apple no apareix enlloc. Sota la imatge dels terminals, hi ha un paràgraf en els que s’explica totes les innovacions que té el producte. I per últim, al costat de cada model hi ha el seu corresponen nom amb la mida de la pantalla.
El següent pas a analitzar en l’aspecte sintàctic del missatge publicitari. La línia a l’anunci 1 està present entre els dos terminals, que es donen l’esquena amb una breu inclinació. La verticalitat que produeix el producte, que conforma moltes línies verticals, es suavitza amb les lletres horitzontals. El dibuix que hi ha dins la pantalla dels terminals també juga un paper important respecte la línia. Format amb línies sinuoses trenca amb la rigidesa de la línia vertical del mòbil. La forma de les imatges també és molt rígida a causa del acabats i contorns marcats i verticals del producte. Respecte la textura no hi ha molt a comentar, l’únic element amb textura és el telèfon mòbil i transmet la sensació d’un material agradable al tacte. El color es troba sobretot en els dibuixos de la pantalla dels terminals. La resta de la imatge està composta per un degradat de blanc a gris que té l apart fosca ala meitat inferior, i el negre que és el color de les lletres. També juga un paper important el color dels smartphones que ressalta davant d’uns colors tan poc saturats.
A l’anunci 2 trobem la línia molt marcada per el text, l’eslògan i el telèfon. Altra vegada ens trobem amb un terminal que produeix línies molt verticals, que contrasten amb les horitzontals del text. Davant tanta rigidesa i forma estàtica, trobem la imatge de la pantalla dels models que denota moviment i corba. Així doncs veiem que en ambdós anuncis la imatge de la pantalla s’utilitza com a recurs per donar moviment i elasticitat a la imatge. La forma i el contorn es troben delimitats per la forma del telèfon mòbil, a igual que la textura. En aquest cas la textura també és present a la imatge de la pantalla, que sembla una tela de roba o una flor. Respecte el color també hi ha un degradat de blanc i gris, tot i que en aquest cas la part fosca es troba a la meitat superior, i el color blanc i rosat del mòbil s’equilibra amb les lletres fosques. L’element que té un color més viu és la imatge de la pantalla, que amb un taronja cridaner atrapa l’atenció del consumidor.
En aquests dos anuncis s’hi poden veure reflectits alguns elements de la teoria de la sintaxi de la imatge de Donis A. Dondis. A l’anunci 1 es pot analitzar el tema comentat en altres activitats que el lateral esquerra inferior és més atractiu per l’atenció humana. Els dos dispositius es troben col·locats en aquesta zona de la imatge, i s’equilibra el pes ubicant la lletra al centre i a la dreta. També es pot observar que al estar situats en un espai imaginari, els telèfons tenen un reflex d’ells mateixos que els serveix de base, si no resultaria una imatge en tensió. El gris de la basa també serveix de suport visual per equil·librar la imatge. Aquests mateixos elements els trobem a l’anunci 2, en el qual la lletra de les especificacions tècniques serveix de basa per el terminal. En ambdós anuncis es pot observar com la lletra es troba agrupada amb la imatge del terminal, sinó semblarien dos elements que es repelen.
Seguint amb l’anàlisi, a continuació s’analitzaran els aspectes lingüístics del missatge publicitari. La funció apel·lativa només és present al text de l’anunci 2, en el qual s’apel·la directament al lector. Les funcions expressiva - emotiva i metalingüística no hi són presents. La funció representativa es troba en els dos anuncis en els noms dels models, les especificacions tècniques i els eslògans, que a part del doble sentit que tenen també és una informació objectiva dels telèfons. La funció fàtica es troba en la crida del lector perquè estableixi un contacte amb l’anunci i el llegeixi, i en aquest cas es troba en els dos anuncis i sobretot amb la imatge dels terminals i el nom del seu model. Per últim, la funció poètica, es troba en els dos eslògans. A l’anunci 1 l’eslògan significa que el futur ja ha arribat i que és el model Samsung galaxy S6 edge. Aquest doble sentit indica que el mòbil és un exemple d’innovació tecnològica i que tot el que s’esperava del futur ja ho té aquest model. En el cas de l’Iphone, l’eslògan fa referència a l’últim model que la casa va treure que era el Iphone 6. En aquest cas s’indica que en el nou model ha canviat tot i que per tant és molt millor que l’altre. Hi ha una petita contradicció entre “la única cosa que ha canviat” i el “tot”. L’eslògan també fa referència a la innovació tecnològica del model, i senyala que és molt millor que els anteriors i també que altres cases de mòbils, perquè expressa que el nou model revoluciona la indústria mòbil.
L’últim tema a analitzar és l’anàlisi icònic del missatge publicitari. Començant per el significat denotatiu tant a l’anunci 1, com el 2, hi ha simplement el model de telèfon, el seu nom i el nom de la marca (amb excepció de l’Iphone que incorpora les especificacions tècniques). No hi ha fons ni cap personatge. El significat connotatiu és molt més extens. L’anunci 1 connota innovació tecnològica, futur, alta tecnologia, elegància i tranquil·litat. Per part de l’anunci 2, connota elegància, majestuositat, innovació, bellesa, i calma. Podem veure doncs que en general els dos anuncis transmeten uns conceptes semblants, de innovació, tranquil·litat i elegància. D’alguna manera es personalitza el producte amb una identitat i un caràcter, que són els conceptes que transmet.
Després d’aquest anàlisis exhaustiu i profund es pot observar com les dues marques han triat una línia de missatge publicitari semblant. Les dues són molt senzilles i en definitiva hi apareixen els mateixos elements. Transmeten conceptes generals semblants, i animen al consumidor a interessar-se en el model perquè en general no hi ha totes les seves característiques. Es tracta d’anuncis seductors que atrauen amb el telèfon mòbil com a element principal. En conclusió, malgrat ser marques diferents i amb una lata competència, han apostat per anunciar el seu nou model d’un amanera semblant, buscant la diferència però sense trobar-la a causa dels múltiples aspectes en comú.